Home » Binnenland » Student loopt hersenletsel op bij ontgroening Vindicat

Student loopt hersenletsel op bij ontgroening Vindicat

Een aspirant-lid van het Groningse studentencorps Vindicat is tijdens zijn ontgroening dusdanig hard op zijn hoofd geslagen dat hij met hersenletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens een betrokkene zou het aspirant-lid door de klap op zijn hoofd een hersenoedeem hebben opgelopen. Daarbij ontstaat vochtophoping, met als gevolg een gevaarlijke zwelling. Het is niet duidelijk of de jongen blijvende schade aan zijn hersenen heeft opgelopen.

Rector Stijn Derksen (22) kan het letsel van de jongen niet bevestigen en zegt op een reactie van een medisch specialist te wachten. “We staan in contact met het bewuste lid en zijn familie”, zei Stijn vanochtend al.┬áVindicat heeft sinds het incident in augustus een intern onderzoek ingesteld, dat wordt uitgevoerd door corpsleden met een rechtenachtergrond. De resultaten van dat onderzoek moeten over twee weken bekend zijn, zegt Stijn.

Geschorst
De consequenties voor de zes betrokken ouderejaars zijn volgens Stijn nog niet duidelijk: “Ik spreek niet over daders, maar over mogelijke betrokkenen. Zij zijn tijdens de introductietijd geschorst geweest. In afwachting van het onderzoek krijgen zij andere straffen.”

Als de betrokkene “andere wegen zou willen bewandelen”, zoals aangifte doen, zegt Stijn dat Vindicat daaraan mee zal werken.