Home » Binnenland » NS moet zwaan uit lijden verlossen

NS moet zwaan uit lijden verlossen

Op Facebook is woensdag een video verschenen een zwaargewonde zwaan op het spoor. Hij moest uit zijn lijden verlost worden.

Volgens woordvoerder Erik Kroeze tegenover 112Vandaag vond de treinmachinist een zwaan langs het spoor bij Muiderberg. Een deel van het treinverkeer werd daarom stilgelegd. Vervolgens moest de machinist onder druk een zware beslissing nemen om de zwaan uit zijn lijden te verlossen en van het spoor te halen. Conducteurs zijn daarna nog door de trein gelopen om vragen van reizigers te beantwoorden.

Een aanwezige conducteur was erg geëmotioneerd: “De machinist maakte de afweging om de zwaan uit zijn lijden te verlossen en van het spoor te halen om te voorkomen dat de zwaan nog langer zou lijden en dat nog meer treinen zouden moeten stoppen. We waren er ondersteboven van. Het liefste wil je zo’n zwaan redden, maar dit beestje bloedde langzaam leeg en leed enorm. Ik had het gevoel dat ik geen keus had. Het was een naar gezicht, vast ook voor de reiziger. We zijn daarna nog door te trein gelopen om vragen van reizigers te kunnen beantwoorden. Een nare ervaring. Gelukkig kunnen we ook vaak zwanen of andere dieren redden.”

Het komt af en toe voor dat onze Machinisten en conducteurs een gewonde zwaan op het spoor vinden. Soms is de zwaan te redden. “Dan bellen we de dierenambulance en nemen we de zwaan mee in de trein.”, laat Kroeze weten.