Home » Binnenland » Syriër aangehouden in Duitsland voor voorbereiden terroristische aanslag in Nederland en België

Syriër aangehouden in Duitsland voor voorbereiden terroristische aanslag in Nederland en België

Een speciale eenheid van de Duitse politie heeft, volgens verschillende Duitse media, een Syrische vluchteling aangehouden die onder andere in Nederland en België een aanslag wilde plegen. In zijn verhoor had de verdachte contact met IS toegegeven maar zou terroristische ideeën hebben ontkend.

De 38-jarige Syrische man, die in 2014 naar Duitsland is gekomen, zou terreurorganisatie IS gevraagd hebben om 180.000 euro. Hasan A. had via de berichtendienst Telegram in december contact gehad met een vermoedelijke jihadist van IS in hun Syrische bolwerk Raqqa. Op een mobiele telefoon van de verdachte hebben de autoriteiten uitgebreide chatlogs veilig gesteld, zo zei de openbare aanklager maandag.

Inrijden
De 180.000 euro wilde de verdachte gebruiken om auto’s van te kopen die explosieven zouden bevatten. Hierna zou deze man in hebben willen rijden op een grote menigte. De Duitse politie zegt dat het onderzoek geen bewijs gaf dat de man al reeds geprepareerde auto’s had. Ook in het huis van de man was geen bewijs gevonden dat de man al explosieve bestandsdelen in huis had.

Gearresteerd
Afgelopen zaterdag om 04:00 uur is de man gearresteerd. Ten tijde van zijn arrestatie was de man ongewapend en er zijn ook geen wapens aangetroffen. Hoe de verdachte precies te werk wou gaan, is nog onduidelijk. Tijdens het verhoor gaf de Syriër volgens het Duitse weekblad Der Spiegel aan het verhaal verzonnen te hebben. Hij zou het scenario van de aanslag hebben bedacht om van IS 180.000 euro te verkrijgen om zijn familie in Syrië te ondersteunen.

Volgens de Duitse politie wilde de man toeslaan in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

Voor het laatste 112-nieuws volg je ons op Facebook