Home » Provincies » In hoger beroep 4 jaar cel geëist wegens doodschudden baby in Den Haag

In hoger beroep 4 jaar cel geëist wegens doodschudden baby in Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist tegen een 27-jarige verdachte uit Den Haag. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan het zodanig schudden van zijn nog geen vier maanden oude dochtertje in augustus 2012 dat zij daardoor kwam te overlijden.

Het meisje was op de bewuste dag, 23 augustus 2012, met haar ouders thuis. Toen de moeder vertrok in verband met een afspraak was ze volledig in orde. Toen de moeder een paar uur later terug kwam was haar toestand meer dan zorgwekkend. Ze was niet wakker te krijgen en voelde slap aan. Ze werd in de avond naar het ziekenhuis gebracht waar meerdere ernstige letsels werden geconstateerd. Het meisje overleed twee dagen later aan deze letsels.

In hoger beroep is op verzoek van de verdediging een contra-expertise geweest nu verdachte stellig ontkent betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn dochtertje. Dit onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat de letsels moeten zijn toegebracht in de periode dat de moeder weg was. In dat tijdsbestek was het meisje thuis bij verdachte. Alleen het anderhalf jaar oude zoontje van het stel, dat in de box lag, was in die periode ook in de woning. Eventuele betrokkenheid van het jongetje bij de dood van zijn zusje, zoals verdachte stelt, is wat het OM betreft uitgesloten. Verder heeft het onderzoek uitgewezen dat de letsels niet uit medisch perspectief zijn te verklaren. “Het kan dan ook niet anders zijn dan dat verdachte haar de letsels heeft toegebracht”, aldus de advocaat-generaal. Gezien oudere letsels was het meisje een paar weken daarvoor ook al geschud.

Een celstraf van aanzienlijke duur doet recht aan de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit feit is gepleegd, zo betoogde de advocaat-generaal. “De dood van het meisje heeft geen natuurlijke oorzaak. Ze was niet ziek. Haar dood was geen ongeluk. Het is door menselijk handelen dat ze is overleden. Ze was nog maar een baby. Een meisje dat nog geen vier maanden oud mocht worden. Het geweld dat op het meisje werd uitgeoefend was extreem: te vergelijken met een zwaar verkeersongeval. Ook heeft hij zijn vrouw (extra) leed berokkend nu hij haar in twijfel laat, zij ook een tijdje vast heeft gezeten en daardoor haar zoontje niet kon zien.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot twee jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in.