Home » Provincies » Brabant » Opnieuw bejaarden slachtoffer geworden van babbeltruc in Brabant

Opnieuw bejaarden slachtoffer geworden van babbeltruc in Brabant

Breda, Bavel en Geertruidenberg – Opnieuw zijn bejaarde mensen het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Babbeldieven sloegen woensdag op zeker drie plaatsen toe. De politie roept u op om in gesprek te gaan met senioren die u dierbaar zijn om hen te wijzen op dit laffe delict, de slinkse wijze waarop babbeldieven te werk gaan.

Een 90-jarige vrouw uit de wijk Geeren-Zuid in Breda heeft woensdagmiddag 13 september 2017 ‘bezoek’ gehad van een babbeldief. De man wist zich met een smoes bij de vrouw naar binnen te praten, maar heeft mede door de oplettendheid van de vrouw voor zover nu bekend niets buit kunnen maken. Kort nadat de man vertrokken is, heeft de vrouw alarm geslagen.

In Bavel wist de babbeldief wel buit te maken. Hij deed zich hier voor als medewerker van een telecombedrijf en wist zich binnen te praten bij een 83-jarige vrouw. Door haar af te leiden wist hij haar pinpas en pincode te bemachtigen en korte tijd later een flink geldbedrag te pinnen.

In Geertruidenberg ging het ook om een mannelijke verdachte die zich voordeed als medewerker van een telecombedrijf. Een 91-jarige vrouw liet hem binnen, maar kreeg argwaan toen de man naar haar bankpas vroeg. Ze stuurde de man weg en wist erger te voorkomen.

In alle drie de gevallen ging het om een mannelijke verdachte, de politie onderzoekt of het om dezelfde persoon gaat. Dit onderzoek loopt nog.

Let goed op, de smoezen zijn goed!
Dieven die de babbeltruc gebruiken zijn slimme ‘professionals’ die zich snel aanpassen. Ze weten zich onopvallend te verplaatsen doordat ze zich voordoen als mensen die je kunt verwachten in het normale straatbeeld. Recent deden mannelijke babbeldieven zich voor als medewerker van een telecommunicatiebedrijf, van een klusbedrijf of zelfs een overheidsorganisatie. Vrouwelijke babbeldieven doen zich vaak voor als medewerkster van een Thuiszorgorganisatie of hulpinstantie, zelfs compleet met bedrijfskleding.

Verwacht u niemand of verwacht u bijvoorbeeld wel iemand van een thuiszorgorganisatie, maar kent u de persoon die aanbelt niet, laat diegene dan niet zomaar binnen. Zorg ervoor dat uw deur niet helemaal open kan, bijvoorbeeld door een kierstandhouder. Vraag altijd om een legitimatie en bel gerust ter controle naar de organisatie of het bedrijf waar iemand van zegt te zijn. Mocht iemand toch bij u binnen weten te komen, sluit dan altijd zelf de voordeur, verlies de persoon niet uit het oog en probeer zo snel mogelijk alarm te slaan.

Geef nooit uw bankpas of pincode af, geen enkele instantie zal hierom vragen, geef geen informatie over geld of sieraden die zich mogelijk in huis bevinden en probeer de onbekende zo snel mogelijk uw huis uit te krijgen. Kunt u pas na afloop alarm slaan, doe dit dan zo snel mogelijk of vraag een buur, familielid of omstander om dit voor u te doen. Uiteraard belt u hiervoor 112.

Belangrijkste boodschap is en blijft: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!