Home » Buitenland » Wéér peuter (2,5) gestikt in Babybel

Wéér peuter (2,5) gestikt in Babybel

Een peuter (2,5) uit het Belgische Vilvoorde is vorige week gestikt tijdens het eten van een Babybel-kaasje. Het is al de derde keer in ruim twee jaar dat zoiets gebeurt. Daarom roept kinderlongarts Elke De Wachter (UZ Brussel) op tot voorzichtigheid: “Hou altijd toezicht als peuters eten.”

Het kindje, een jongen van 2 jaar en 8 maanden oud uit een gezin van drie, overleed op 8 september nadat het enkele dagen in coma lag. De jongen uit Vilvoorde is nog gereanimeerd tot de hulpdiensten arriveerden en meteen daarna geopereerd in een poging om zijn luchtpijp vrij te maken. Maar de hulp kon niet meer baten.

Helaas is zijn dood geen alleen staand geval. In oktober 2016 stierf een tweejarig jongetje uit Vorselaar, ook nadat een stukje kaas in zijn luchtpijp was terechtgekomen. In mei 2015 gebeurden gelijkaardige feiten in Houdeng, in Henegouwen: een jongen van 18 maanden kreeg van zijn mama tijdens het winkelen in de supermarkt een Babybel, maar het kind verslikte zich en stikte. In mei 2014 verslikte een jongen (2) zich in een druif. Hij kon ternauwernood gered worden. Kinderlongarts Elke De Wachter kent de problematiek maar al te goed: deze zomer heeft ze vier patiëntjes moeten behandelen met een ‘vreemd voorwerp’ in de longen. “Een stukje wortel, rauwe bloemkool, een zonnebloempit… Het zijn altijd zware ingrepen, die niet zonder risico verlopen”, zegt ze.